Vakuuta työhakemuksella - Kasvulabra

Artikkelit

Ajankohtaisia vinkkejä ja ajatuksia matkasta kohti unelmien työtä.

Vakuuta työhakemuksella

vakuuta työhakemuksella

Työhakemus on yksi työnhaun kulmakivistä. Työhakemuksessa voit CV:tä isommin avata motivaatiotasi hakemaasi työtä kohtaan sekä niitä osaamisalueitasi, jotka auttavat sinua juuri siinä työssä. Työhakemus tulisi kuitenkin mahduttaa yhteen A4-kokoiseen paperiin, joten tiivistämistä ja olennaisen asian esiin nostamista tämäkin asia vaatii.

Aloitetaanpa työhakemuksen alusta. Ensimmäisten rivien tulee vakuuttaa lukija ja herättää hänen mielenkiintonsa. Parhaiten teet sen kertomalla omasta motivaatiostasi hakemaasi työtä kohtaan. Samalla voit lyhyesti jo avata, miksi sinut kannattaisi työhön palkata. Fokus ensimmäisessä kappaleessa ja itse asiassa koko hakemuksessa tuleekin olla siinä, mitä sinä tarjoat työnantajalle. Älä siis kerro potentiaaliselle työnantajallesi, miten sinun osaamisesi kasvaisi uudessa työssä vaan minkä osaamisen ja potentiaalin tarjoat yritykselle.

Toisesta kappaleesta käytän usein nimitystä osaamiskappale, sillä tässä vaiheessa hakemusta voit kertoa omista tiedoista ja taidoistasi, jotka olet tavalla tai toisella hankkinut. Itse en väheksyisi myöskään harrastusten kautta hankittua osaamista, jos se palvelee uuden työn haltuunottoa. Tärkeää on perustella, miten olet osaamisesi kartuttanut eikä vain luettelonomaisesti nostaa esiin omaa osaamistaan. Voit esimerkiksi kertoa, että työskennellessäni XX yrityksessä vastasin XX asioista, joista sain arvokasta oppia xx asioita, joita pystyn hyödyntämään tässä hakemassani työssä. Perustelemalla, miten osaamisesi on työurasi aikana kasvanut, vakuutat lukijan helpommin tieto- ja taitopääomallasi.

Kolmannessa kappaleessa nostaisin esiin omia persoonallisuuden piirteitä, joista on hyötyä juuri kyseisessä tehtävässä. Muista myös tässäkin vaiheessa perustella kertomasi asiat esimerkiksi aiemmin saamasi palautteen tai työkokemuksen kautta. Toisen ja kolmannen kappaleen teemoja voi myös yhdistää, jos saat sen sujuvasti kiedottua yhteen. Esimerkiksi ”Työni matkailuvirkailijana vahvisti asiakaspalvelu- sekä englannin kielentaitojani. Sain usein myös asiakkailta palautetta positiivisuudestani ja huolellisuudestani.”

Neljännessä kappaleessa voit kertoa mahdollisen palkkapyynnön, mutta laita tämä vain silloin, jos sitä on erikseen pyydetty. Lisäksi voit kertoa halukkuudestasi päästä työhaastatteluun ja jatkaa keskustelua soveltuvuudestasi työhön.

Ennen kuin laitat hakemuksesi eteenpäin, CV:n kera tottakai, tarkista vielä alla olevat asiat:

– Eihän tekstissäsi ole kirjoitusvirheitä. Pyydä vaikka ystävääsi tarkistamaan asia.

– Näkyyhän persoonallisuutesi hakemuksessa. Kirjoittamasi tekstityyli paljastaa sinusta enemmän kuin arvaatkaan. Käyttämäsi sanat, lauseet, kirjasintyyppi yms. luovat kuvaa juuri sinusta. Tarkista, että tyyli on juuri sinua kuvaava ja sopiva hakemaasi paikkaan. Pyydä kaverilta tästäkin kommentit.

– Onhan hakemuksesi räätälöity juuri siihen kyseiseen paikkaan. Tutustu yritykseen sen somekanavien tai kotisivujen kautta ja tuo perehtyneisyytesi yritykseen jollakin tavalla esiin hakemuksessasi. Kohtaavatko esimerkiksi sinun ja yrityksen arvomaailma?

– Eteneehän hakemuksesi selkeästi eteenpäin ja tuot siinä esiin oikeita asioita? Liika jaarittelu tai vain CV:ssä toistuvien asioiden toistaminen, ei tuo lisäarvoa hakemuksellesi.

– Ja tärkeimpänä kohtana vielä, näkyyhän hakemuksessa motivaatiosi ja asenteesi hakemaasi työtä kohtaan. Näillä asioilla voit jopa saada anteeksi mahdolliset osaamisesi puutteet. Ei siis mikään vähäpätöinen asia ollenkaan.

Tsemppiä työnhakuusi!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on whatsapp
WhatsApp