Tavoite vie sinut sinne, minne haluat - Kasvulabra

Artikkelit

Ajankohtaisia vinkkejä ja ajatuksia matkasta kohti unelmien työtä.

Tavoite vie sinut sinne, minne haluat

Golfpallo

Kyllä, asettamalla itsellesi tavoitteen lisäät merkittävästi mahdollisuuksia päästä sinne, minne haluat. Ilman tavoitetta olet kuin valtamerellä seilaava laiva, joka ei tiedä minne satamaan sen pitäisi mennä. Olet kyllä koko ajan liikkeessä, mutta ajan mittaan polttoaineesi loppuu, etkä ole vielä päässyt mihinkään satamaan.

Tavoite on suunta, jota kohti haluat kasvaa ja kehittyä. Tavoitetta asettaessasi sinun ei tarvitse vielä tietää, miten sen saavutat. Tärkeintä on asettaa itselle sellainen tavoite, jonka eteen on valmis ponnistelemaan. Kun tavoitteesi on selkeänä mielessäsi, alat nähdä edessäsi vaihtoehtoja, jotka vievät sinua lähemmäksi päämäärääsi.

Ei ole aivan sama, miten tavoitteesi muotoilet. Kirjaa tavoitteesi ylös positiivisessa muodossa, jotta ajatuksesi ovat siinä, mitä tuleman pitää eikä entisessä mitä et halua. Esimerkkinä ”haluan innostavan työn asiakaspalvelussa” on parempi tavoite kuin ”en halua olla enää työnhakijana”. Positiivisessa muodossa ilmaistu tavoite ohjaa sinua toimimaan tavoitteesi saavuttamiseksi.

Tavoitteen on hyvä olla myös jollain tavalla mitattavissa, jotta tiedät, milloin saavutat tavoitteesi. Tavoite ei voi myöskään olla toisten mielipiteistä kiinni, vaan sen saavuttaminen tulee olla sinun vastuullasi. Tämän vuoksi ”maailman paras esimies” ei ole hyvä tavoite, sillä aina löytyy joku, jonka mielestä joku toinen on parempi esimies kuin sinä.

Tavoitteen asettamisen jälkeen pilko tavoitteesi osiin. Tee lisäksi myös toimintasuunnitelma, mitä sinun pitää tehdä, jotta pääset tavoitteeseesi. Onko osaamisen vaaditulla tasolla? Toisiko joku toinen työ tarvitsemaasi kokemusta tietystä osa-alueesta, johon aiemmat hakusi ovat tyssänneet? Onko haluamaasi työtä tarjolla paikkakunnallasi? Mm. nämä kysymykset auttavat sinua hahmottamaan, mitä välisteppisi voisivat olla matkalla tavoitteeseesi. Pienen osatavoitteen saavuttamisesta saat onnistumisen kokemuksen ja jaksat taas ponnistella kohti tavoitettasi.

Tavoitteesi saavuttaminen vaatii myös uskoa asiaan sinulta itseltäsi. Onko tavoite aidosti ja oikeasti sellainen, millaiseksi ihmiseksi haluat tavoitteen saavuttamisen myötä kasvaa. Sillä kasvamisesta ja kehittymisestä tavoitteen saavuttamisessa on kyse. Visualisoi mielessäsi, miltä sinusta tuntuu ja millainen olet, kun olet saavuttanut tavoitteen. Ota tämä mielikuva avuksesi silloin, kun työ tavoitteen saavuttamiseksi tuntuu raskaalta ja aikaa vievältä. Aikaahan tavoitteeseen saavuttamiseksi saat varata.

Ensimmäinen askeleesi tavoitteeseen pääsemiseksi on oman tavoitteesi hahmottaminen. Älä enää odota, vaan kirjoita se jo ylös. Näin olet jo askeleen muita edellä.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on whatsapp
WhatsApp