Pelon rooli uramuutoksessa - Kasvulabra

Artikkelit

Ajankohtaisia vinkkejä ja ajatuksia matkasta kohti unelmien työtä.

Pelon rooli uramuutoksessa

Kasvulabra - Blogi

Meillä jokaisella ihmisellä on unelmia ja toiveita. Ne voivat liittyä esimerkiksi perheeseen, harrastuksiin tai työhön. Toiset saattavat haaveilla laskuvarjohypystä ja toiset taas työpaikan vaihdoksesta tai uuden alan opiskelusta. Usein toiveen ja toteutuksen väliin jää kuitenkin pelko, joka estää meitä toimimasta. Joskus pelko on aiheellinen meitä suojeleva voima, jos taas aiheeton meitä estävä voima.

Mistä pelko sitten syntyy? Pelko voi olla epäonnistumisen pelkoa. Jos ei ole aikaisemmin onnistunut jossain asiassa, alkaa uskomaan, ettei jatkossakaan kykene siihen, vaikka harjoittelulle ja osaamisen kehittämisellä asia saattaisi onnistuakin. Ei vaan uskalleta yrittää uudelleen, kun epäonnistuminen on lyönyt meihin pelon leiman. Epäonnistumiseen liittyy myös häpeää, joka estää meitä toimimasta, sillä emme halua menettää ns. kasvojamme. Tosi asiassa emme muista muiden virheitä tai epäonnistumisia. Muistamme vain omamme ja luulemme, että muutkin muistavat ne. Ei siis kannata antaa pelolle eikä häpeälle valtaa.

Pelko voi olla epävarmuutta lähteä tutusta ja turvallisesta kohti uutta ja tuntematonta. Tällöin pelkäämme muutosta ja sitä, että mitä jos en onnistukaan. Uuden askeleen ottamisen jälkeen paluuta entiseen ei ole ja mitä jos siivet ei kannakaan uuden asian edessä. Tällöin mietimme, uskaltaako ottaa riskiä ja kokeilla uutta, vaikkei varmuutta sen onnistumisesta olekaan. Loputtomiin asioita ei kannata kuitenkaan varmistella. Joskus pitää vain lähteä rohkeasti kohti uutta ja luottaa, että vastoinkäymisten edessä asiat lopulta ratkeavat. Ja itse asiassa niin ne ratkeaakin. Kaikki asiat eivät ikinä mene niin kuin on suunniteltu. Epäonnistumista kannattaa ottaa opiksi ja kokeilla uudelleen. Yleensä käy vielä niin, että epäonnistumisen jälkeen avautuu joku uusi ajatus tai mahdollisuus, joka ei olisi ollut mahdollinen ilman kompurointia. Tärkeintä on luottaa itseensä ja omaan osaamiseensa, vaikkei kaikki menekään aina suunnitelmien mukaan.

Itse rohkaisen itseäni ja muita lausahduksella, mitä on pahinta mitä voi tapahtua, kun lähden yrittämään jotain asiaa, mikä saattaa vähän pelottaa. Yleensä se pahin eikä olekaan kovin paha asia. Omassa mielessä asiat saavat suuretkin mittasuhteet, joilla ei välttämättä ole todenperäistä pohjaa. Omaa pelon voi ottaa hallintaan kehittämällä itsetuntemustaan ja itseluottamusta. Näihin pääsee käsiksi pohtimalla mm. omaa arvomaailmaan, mielenkiinnon kohteitaan ja persoonallisuuttaan.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on whatsapp
WhatsApp