Nuoren yhteishakuahdistus - Kasvulabra

Artikkelit

Ajankohtaisia vinkkejä ja ajatuksia matkasta kohti unelmien työtä.

Nuoren yhteishakuahdistus

Nuoren yhteishakuahdistus

Kevät tuo mukanaan valon ja lämmön lisäksi koulujen hakuajat. Tämä ajankohta voi olla monelle ahdistava, jos omat tulevaisuuden koulutussuunnitelmat eivät ole selvillä. Nuoret kokevat paineita valita oikeat hakualat suurten vaihtoehtojen määrästä. Mikä olisikaan se itselle mieluisin ja sopivin ammatti? Mitä reittiä ammattiin pääsee ja riittääkö oma koulumenestys?

Nuorten valintoihin saattavat vaikuttaa vanhempien ja lähisuvun uravalinnat ja -toiveet. Jossain perheissä toivotaan nuoren valitsevan esim. akateeminen ura, sillä se on ollut tapana lähisuvussa. Toisaalta ylioppilas- ja korkeakoulututkintoa voidaan pitää herraskaisena, jos muita lähipiiristä ei ole niihin opintoihin hakeutunut. Tärkeintä olisi kuitenkin kunnioittaa nuoren omia valintoja ja mieltymyksiä. Omia mahdollisesti jopa toteutumattomia uratoiveita ei kannata kasata nuoren harteille, vaan kannustaa nuorta pohtimaan, minkä asioiden parissa hän näkee itsensä työskentelevän tulevaisuudessa.

Myös kaveripiirin koulutusvalinnat vaikuttavat nuoren omiin päätöksiin. Riittääkö rohkeutta hakeutua eri kouluun tai jopa eri paikkakunnalle opiskelemaan kuin mihin omat kaverit hakeutuvat. Nuori saattaa pohtia myös sopeutumistaan uuteen ympäristöön ja kaveripiiriin sekä itsenäistymistään omassa asunnossaan. Tukiverkon merkitystä tässä vaiheessa voi tuskin liikaa korostaa. Nuoren kanssa voi myös tutustua ennakolta uuteen paikkakuntaan ja sen palveluihin.

Koulujen opinto-ohjaajien rajallinen aika oppilasta kohden saattaa hankaloittaa uravalintoja. Nuori voi haluta keskustella koulutus- ja uravalinnoistaan jonkun perheen ulkopuolisen kanssa, mutta mikä olisikaan hyvä taho siihen. Uravalmentaja on yksi hyvä esimerkki tähän. Uravalmentaja osaa kokemuksen ja osaamisensa myötä kysyä oikeita kysymyksiä, avata vaihtoehtoja ja tukea nuorta oman näkemyksen löytämisessä.

Yksin nuorta ei kannata näiden pohdintojen kanssa jättää. Keskusteluun voi nostaa myös omat nuoruudet pohdinnat ammatinvalinnasta ja mahdolliset lisä- ja uudelleenkouluttautumiset, jos niitä on valmistumisen jälkeen kertynyt. Yhtä ja ainoaa polkua unelmien työhön ei ole. On myös ihan normaalia, että omaa urapolkua voi joutua hakemaan ja mahdollisesti myöhemmin kouluttautumaan uudelleen, kun suunta tarkentuu. Kouluttautuminen kuitenkin aina kannattaa ja tietyn koulutuksen arvon voi huomata vasta myöhemmin.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on whatsapp
WhatsApp