Miten tehdä CV, joka luetaan loppuun? - Kasvulabra

Artikkelit

Ajankohtaisia vinkkejä ja ajatuksia matkasta kohti unelmien työtä.

Miten tehdä CV, joka luetaan loppuun?

Kasvulabra - Blogi

Kyllä luit oikein. Kaikkia työnhakijoiden avoimeen työpaikkaan lähettämiä CV:tä ei välttämättä lueta loppuun saakka. Työnantajat ja rekrytoivat saattavat saada satoja hakemuksia yhteen työpaikkaan. Ja siitä joukosta pyritään näppärästi karsimaan työpaikkaan epäsopivat hakijat siihen soveltuvista hakijoista. Näin ollen CV:n selkeä ulkomuoto ja helppo luettavuus on valttia.

CV:n yläosassa kannattaa nostaa esiin sellaista osaamista ja vahvuuksia, joilla on merkitystä hakemaasi paikkaan. Sinun tulee vakuuttaa lukija jo alkuunsa, että sinussa on potentiaalia ja osaamista täytettävään paikkaan. Jos epäonnistut tässä, kasvaa sen todennäköisyys, ettei lähettämääsi CV:tä edes lueta loppuun saakka.

No miten se tehdään. Ensiksi sinun tulee itse tunnistaa oma osaamisesi ja vahvuutesi. Ei riitä, että luettelet aikaisempia työtehtäviä ja työnimikkeitä. Kerro mieluummin, mitä osaamista se on sinulta vaatinut, että olet onnistunut aikaisemmissa työtehtävissä. Avaa lukijalle myös, miten osaamisesi on kehittynyt aikaisemmissa työtehtävissä ja miten nämä palvelevat hakemaasi tehtävää. Kerro myös, millainen sinä olet työpersoonallisuudeltasi. Minkälaisia vahvuuksia sinulla on ja mitä hyötyä niistä on hakemaasi tehtävään. Vakuuta lukija jo alkuunsa, että sinussa on potentiaalia ja että pystyt suoriutumaan hakemastasi työtehtävästä. Älä unohda myöskään nostaa esiin omaa motivaatiotasi ja kehittymistavoitteitasi, varsinkaan jos ne palvelevat hakemaasi tehtävää ja organisaatiota.

Voi olla, että yllä olevat asiat vaativat taustatyötä ennen kuin ne saa kirjoitettua paperille. Voit joutua kirjoittamaan CV:täsi useampana kertaan ennen kuin oikeat sanat löytyvät. Mutta älä välitä, niin käy kaikille. Tekstiä joutuu muokkaamaan ja makustelemaan ennen kuin se solahtaa paikoillensa. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa. Lue hakemasi työpaikkailmoitus huolellisesti läpi, tarvittaessa useampaan kertaan, jotta varmasti ymmärrät mitä organisaatiota on hakemassa. Tarkastele sitten omaa osaamistasi ja aikaansaannoksiasi. Onko sinulla vaadittaa osaamista haluamaasi tehtävään? Liian kriittinen ei kannata olla, sillä kaikkia ilmoituksessa kerrottuja asioita ei välttämättä odoteta hakijan osaavan. Jos olet epävarma omasta pätevyydestä haettavaan tehtävään, soita työnantajalle ja kysy mitä osaamista he ehdottomasti vaativat ja minkä voi tarvittaessa työtehtävässä opetella.

Aloita sitten kirjoittaminen. Tärkeintä on aloittaa, eikä päästää tyhjän paperin pelkoa valloilleen. Tekstiä joutuu joka tapauksessa muokkaamaan ennen lähettämistä, joten kirjoita ajatuksia osaamisestasi ja vahvuuksista ylös. Kokemus tuo tässäkin asiassa varmuutta ja helpottaa seuraavien CV:den kirjoittamista. Valmistaudu siihen, että joudut muokkaamaan CV:tä aina eri työpaikkaa hakiessasi. Mutta olen aivan varma, että osaat tämän asian. Usko itseesi, niin muutkin alkavat uskoa.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on whatsapp
WhatsApp