Mistä voi aloittaa omien vahvuuksien kartoittamisen? - Kasvulabra

Artikkelit

Ajankohtaisia vinkkejä ja ajatuksia matkasta kohti unelmien työtä.

Mistä voi aloittaa omien vahvuuksien kartoittamisen?

Kasvulabra - Blogi

Lähtiessäsi hakemaan itselle sopivaa, merkityksellistä työtä, on hyvä tunnistaa omat vahvuutensa. Vahvuuksien tunnistaminen auttaa sinua löytämään ne asiat, joissa olet hyvä ja joiden tekemisestä nautit. Ihminen kun tuppaa tekemään sitä, mistä nauttii ja näin ollen kehittyykin siinä erinomaiseksi.

Meille suomalaisille tuntuu olevan vaikeaa kehua itseään. Meidät on enemminkin opetettu siihen, ettei omalla osaamisella tai vahvuuksilla kehuta, vaan pidetään ne hyveet vakan alla. Ajattelutapana tämä on minusta väärä. Työnhaussa, opintoihin hakeutumisessa ja ylipäätään oman alan ja uran löytämisessä on tärkeää osata sanoittaa omaa osaamistaan ja niitä asioita, joissa on oikeasti hyvä. Siksi tätä taitoa kannattaa harjoituttaa ja pysähtyä välillä miettimään, mitä minä osaan.

Jos pää lyö tyhjää eikä oman osaamisen ja vahvuuksien sanoittaminen luonnistu, voi käyttää apuna alla olevia kohtia.

– Mistä asioista olet saanut positiivista palautetta tai kiitosta?

Yleensä saamme hyvää palautetta niistä asioista, jotka meiltä luonnistuu helposti ja joissa olemme hyviä. Jos et ole viime aikoina saanut palautetta, kysy lähipiiriltäsi (esimiehesi, työkaverisi, puolisosi, ystäväsi jne), missä asioissa he kokevat sinun olevan hyvä. Voit jopa yllättyä, mitä asioita he nimeävät. Laita saamasi palaute itsellesi talteen.

– Minkä asioiden tekemisestä nautit?

Pohdi, mitä asioita tehdessäsi ajantajusi ns. katoaa? Saatat yhtäkkiä huomata, että olet unohtanut käydä lounaalla tai että kahvisi on ehtinyt jäähtyä mukiin. Tekemisesi on tempaissut sinut mukaansa ja aika on vierähtänyt eteenpäin ihan huomaamatta. Tällöin olet todennäköisesti työskennellyt niiden asioiden parissa, minkä tekemisestä todella nautit. Nämä asiat ovat myös niitä asioita, joissa olemme yleensä hyviä. Kirjaa myös nämä asiat ylös.

– Mitä asioita haluat kehittää omassa osaamisessasi?

Onko joku osa-alue nykyisessä osaamisessasi sellainen, missä haluat syventää osaamistasi ja kehittyä siinä entistä paremmaksi? Vai kiinnostaisiko sinua opetella jokin uusi asia? Oman osaamisen kehittäminen paljastaa mielenkiinnon kohteesi, varsinkin jos halu kehittymiseen tulee itseltäsi eikä työnantajan toiveista. Voit pohtia vielä tarkemmin, mitkä asiat kehittymiskohteessa sinua erityisesti vetävät puoleensa? Miksi haluat tulla paremmaksi juuri siinä asiassa? Laita myös nämä ajatukset itsellesi ylös.

Nyt sinulla on jo lista asioita, joissa olet hyvä ja jotka kiinnostavat sinua. Tarkastele kirjoittamaasi listaa. Voisitko lisätä listalle vielä muita kohtia? Voit palata listan äärelle, kun mieleesi nousee uusia asioita, joita voisit listalle lisätä tai jos tarvitset muistinvirkistämistä ja itsetuntobuustia omista vahvuuksistasi.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on whatsapp
WhatsApp