Miksi kannattaa tavoitella unelmien työtä? - Kasvulabra

Artikkelit

Ajankohtaisia vinkkejä ja ajatuksia matkasta kohti unelmien työtä.

Miksi kannattaa tavoitella unelmien työtä?

Kasvulabra - Blogi

Eikö se nyt ole se ja sama, mistä työstä sitä leipänsä ansaitsee? Pitääkö työnteosta vielä tykätäkin? Ennen työn tekemisen pääasiallinen tehtävä olikin turvata mahdollisuus pärjätä arjessa. Työtä tehtiin, että saatiin itselle ja eläimille syötävää. Työtehtäviä ei voinut paljoakaan valita vaan oli otettava se työ, minkä sattui saamaan tai mihin sukuun sattui syntymään.

Näistä ajoista on kuitenkin tultu eteenpäin ja nykyään ihmiset saavat valita, minkä ammatin he itselleen opiskelevat. Suomessa suurimmalla osalla on mahdollisuus käydä valitsemansa oppilaitos ja valmistua haluamaansa tutkintoon. Muutenkin elämä näitä päivänä on helpottunut eikä enää kaikki aika mene elämästä ja työstä selviytymiseen. Ihmiset haluavat toteuttaa itseään niin työssä kuin vapaa-ajalla, mikä asettaa myös työlle erilaisia vaatimuksia.

Me ihmiset olemme persoonallisuuksiltamme ja tavoiltamme erilaisia. Meihin ihmisiin mahtuu mm. puheliaita ja hiljaisia, pikkutarkkojen asioiden ystäviä kuin ns. suurella pensselillä maalaavia, spontaaneja ja harkitsevaisia, ihmiskeskeisiä kuin asiakeskeisiäkin jne. Meitä myös kiinnostaa ja motivoi eri asiat. Osa meistä rakastaa kaikkea tekniikkaan liittyvää ja toinen saa kylmiä väreitä pelkästä ajatuksesta, osa nauttii saadessaan auttaa ihmisiä tai eläimiä ja toinen keskittyy mieluummin koneisiin ja laitteisiin, osa taas haluaa luoda jotain uutta itse ja osa nauttii muiden suunnittelemista ja tekemistä kauniista ja toimivista asioita.

Koemme myös eri asiat itsellemme merkityksellisinä. Toinen arvostaa mahdollisuutta kehittää itseään, toiselle taas on tärkeää rutiinien tuoma turva ja säännöllisyys, kolmas kaipaa työltä vapautta suunnitella itse työviikkonsa sisältöä, neljäs haluaa vastuuta ja viides kaipaa hyvää yhteishenkeä työpaikalla jne. Kun odotuksemme työstä on vielä näiden mielenkiinnon kohteiden ja merkityksellisten asioiden yhdistelmiä, huomataan ettei sama työ voi millään olla kaikille yhtä mieluinen.

Yleensä suurin ongelma ei ole se, mistä itselle unelmien työn löytää vaan se, miten tunnistaa mikä työ on itselle merkityksellistä. Oman unelmien työn löytämiseksi kannattaa kuitenkin nähdä vaivaa, sillä tutkimuksien mukaan ihminen on motivoituneempi ja sitoutuneempi työhön, jonka kokee itselle merkityksellisenä. Itselle merkityksellisessä työssä olevat ihmiset haluavat myös kehittää työtään ja omaa osaamistaan. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että työuupumusten määrä on alhaisempi niiden joukossa, jotka kokivat työn itselleen merkityksellisenä. Näin ollen myös organisaatio hyötyy siitä, että ihminen on löytänyt unelmiensa työn. Jos tarvitset apua oman unelmien työn etsimisessä, olen mielelläni apuna.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on whatsapp
WhatsApp