Kerro itsestäsi - Miten sinä vastaisit? - Kasvulabra

Artikkelit

Ajankohtaisia vinkkejä ja ajatuksia matkasta kohti unelmien työtä.

Kerro itsestäsi – Miten sinä vastaisit?

kerro itsestäsi

Työnhakija kohtaa monissa eri tilanteissa kehotuksen kertoa itsestään. Monille tuohon kysymykseen vastaaminen on hankalaa eikä heidän vastaus välttämättä kerro oikeita asioita, joilla tehdä hyvä vaikutus kuulijaan. Voit helpottaa tilanteen kohtaamista, tekemällä itsellesi myynti- eli hissipuheen omasta osaamisestasi.

Hissipuheessa on tarkoitus kertoa kuulijalle tiivistetysti itsestä ja omasta osaamisestaan. Näiden lisäksi on tärkeää miettiä, kuinka tuot asiat esiin ja millaisen fiiliksen synnytät kuulijassa. Jos kuulija ei saa puheestasi oikein kiinni, mitä osaat tai mihin ongelmaan tarjoat ratkaisun, ei hissipuhe täytä sen vaatimuksia.

Tuo hissipuheessasi esiin mieleen jääviä asioita. Nämä voivat olla lukuja (kuinka kauan olet alan parissa työskennellyt, minkälaisiin tuloksiin olet päässyt, monellako prosentilla olet ylittänyt tavoitteesi, kuinka suuresta projektista olet ollut vastuussa jne.) tai esimerkkejä (miten ratkaisit jonkun haastavan tilanteen, miten osaamisesi on auttanut sinua aiemmin jne.). Ihmisille jää mieleen myös tarinat ja yllättävät asiat. Voit aloittaa oman hissipuheesi jollakin kivalla yllättävällä asialla tai lausahduksella.

Hissipuheen ei tule olla pitkä. Sinun pitää pystyä kertomaan se muutamassa minuutissa aivan kuin olisit yhteisellä hissimatkalla, jonkun sinun urallesi tärkeän henkilön kanssa, joka sinun tulee vakuuttaa lyhyessä ajassa osaamisestasi. Alkuun kannattaa lähteä kirjoittamaan vain ylös mieleen juolahtavia asioita itsestäsi ja osaamisestasi. Pikkuhiljaa asiat alkavat jäsentymään ja muutaman eri version jälkeen sinulla saattaa olla jo hyvä pohja hissipuheellesi. Tärkeää on tässä kohtaa muistaa, että kerralla tuskin tulee valmista. Hissipuhe vaatii hiomista sekä sanamuotojen ja – järjestyksen muuttamista, mutta askel kerrallaan löydät itsellesi sopivan tyylin.

Muista, että tunne jää kuulijan mieleen helpommin kuin sanat. Mieti, millaisen fiiliksen välität hissipuheesi kautta. Paistaako rivien välistä innostus ja luottamus omaa osaamiseen vai pilkistääkö sieltä oma epävarmuus ja vain asioiden ääneen luetteleminen? Harjoittele omaa hissipuhettasi kertomalla sitä ääneen itsellesi sekä perheellesi ja ystävillesi. Pyydä heiltä myös palautetta. Parhaimmat kuulijat harjoitusvaiheessa ovat lapset ja vanhukset. Jos he ymmärtävät viestisi ja saavat haluamastasi tunnetilasta kiinni, olet onnistunut. Sillä lapset ja vanhukset arvostavat yksinkertaista viestintää, eivätkä välttämättä tunne alasi erikoissanastoa tai alaasi muutenkaan.

Hissipuhe on sinun suullinen käyntikorttisi, kun kohtaat ihmisiä niin työnhaku- kuin verkostoitumistilanteissa. Se on se ensivaikutelma, mikä sinusta jää, kun esittelyn yhteydessä kerrot lyhyesti itsestäsi. Haluan kertoa sinulle tähän lopuksi oman hissipuheeni, jos saat siitä apua omasi työstämiseen.

”Hei! Olen Sanna Mathlin ja intohimoni on auttaa ihmisiä löytämään unelmiensa työ. Olen toiminut uravalmennuksen parissa kohta 10 vuotta ja auttanut satoja ihmisiä löytämään paikkansa työelämässä. Haluan oman valmennukseni kautta hoksauttaa ihmisiä itse ymmärtämään, mihin suuntaan heidän tulisi omaa uraansa viedä. Omaan laajat verkostot ympäri Suomen, erityisesti Oulun seudulla. Ja haluan tuoda osaamiseni ja verkostoni juuri sinun avuksi.”

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on whatsapp
WhatsApp